10 chýb, ktoré robia Slováci najčastejšie

Stane sa to každému z nás, bez ohľadu na vek alebo vzdelanie – chybička v komentári, hrúbka v diktáte alebo zle použitá čiarka v článku. Pozrite sa na chyby, ktoré v našej materčine robíme najčastejšie.

Najčastejšie chyby v slovenčine

1. Napadlo ma …

Pre boha, čo ťa napadlo?! Napadnúť vás môžu včely, medvede, veveričky… Pokiaľ chcete hovoriť o vašej myšlienke, tak nabudúce povedzte “Napadlo mi, bla bla bla”.

2. Za päť minút

Teraz úprimne, občas sa vám stane, že poviete za päť minút, však? Stretnúť s kolegom sa však môžete iba o päť minút. Používať predložku za je správne len vo významoch ako “tento článok spravím za päť minút” – teda, bude to trvať XY. Ani relácia O 5 minút 12 sa nevolá Za 5 minút 12. 🙂

3. Ráz a krát

Zapamätajte si, že stokrát píšeme spolu, sto ráz píšeme vždy oddelene.

4. slováci

Slováci je podstatné meno vyjadrujúce pomenovanie pre príslušníkov národa. Píšeme ho preto s veľkým začiatočným písmenom. V slove slovenský, ktoré je prídavné meno, píšeme malé písmeno – slovenský jazyk, slovenské tradície, slovenská borovička…

5. České slovíčka

Naozaj veľmi častý jav, ktorý môžeme sem tam postrehnúť aj v tlači. Používate aj vy české slová, resp. slová odvodené od tých českých, ako napríklad: prádlo (bielizeň), kočiar (kočík), pomazánka (nátierka), doporučujem (odporúčam), nevadí (neprekáža) alebo gulička (guľôčka)?

6. Môžme

Jedna z najčastejších chýb v slovenčine. Spisovne je môžeme.

7. Mi / my

S týmto má problém naozaj veľa Slovákov. My sa používa v prvej osobe množného čísla (My sme tu doma! alebo My sme tí najlepší!)mi v datíve prvej osoby jednotného čísla (Je mi zle. alebo Chýbaš mi.).

8. Čiarka za citoslovce na začiatku vety

Používate na začiatku vety citoslovce? Nezabudnite napísať čiarku: “Fuj, je mi zle z Robovho prejavu!”

9. Častokrát

Výraz častokrát nie je spisovný, no často ho nájdeme aj v odbornejších textoch. Stačí napísať/povedať často alebo mnohokrát.

10. Varianta

Také slovo existuje iba v češtine! U nás ide o variant.

 

Slovenčina je krásny a pestrý jazyk, takže by sme vymenovaniu najčastejších chýb mohli venovať ešte dobrých 30 bodov. Budeme radi, keď v komentári uvediete, ktoré chyby robia / robili problém práve vám.

2 comments

  1. Roman
    13. júna 2018 at 13:33

    Ja sa často stretávam so zlým použitím predložiek s/so (s kým, s čím) a z/zo (z koho, z čoho). Dosť to kričí v texte. ????

    1. Ján Čakloš
      17. júna 2018 at 7:13

      Ani nehovor Roman! Za toto by som vraždil a to do skupiny FB polícia nepatrím. 😀

Comments are closed.