Video ako súčasť obsahového marketingu – prečo tvoriť aj video?

Úspešnosť content marketingu vždy závisela od produkcie kvalitného obsahu. Dnes, keď sa už hodnotný obsah považuje za samozrejmosť, je výzva vystúpiť z radu o to naliehavejšia. Trh je priam zaplavený textom a obrázkami. Ako teda dosiahnuť, aby váš obsah vynikol? Nezabudnite, že dôležitá je aj forma, v akej ho prezentujete. Napríklad taký video obsah je o 600 % efektívnejším marketingovým nástrojom, než tlač a direct mail dokopy.

Video ako súčasť obsahového marketingu - prečo tvoriť aj video?

Pár zaujímavých faktov súvisiacich s videom:

  •  – spomenutím slova “video” v predmete e-mailu sa miera prekliku zvýšila o 13 %
  •  – cca 50 – 60 % všetkých videí je sledovaných na mobilnom zariadení
  •  – do konca roku 2019 bude návštevnosť videí na internete predstavovať 80 % celkovej návštevnosti
  •  – najobľúbenejšie sú videá do 2 minút (zdroj: impactbnd.com)
  •  – 78 % ľudí sleduje online videá každý týždeň a 55 % každý deň (zdroj: HubSpot)

Kde a ako video uplatniť?

Tvorba videa má v marketingu naozaj široké pole využitia. Či už ho použijete na oživenie článku na blogu, predstavenie nového produktu, doplnenie landing page alebo ako neodmysliteľnú súčasť webinárov, použitím hodnotného videa nemôžete šliapnuť vedľa. Svoje primárne (a zároveň najefektívnejšie) využitie však nachádza v sociálnych médiách:

  •  – Až 82 % používateľov Twitteru sleduje videá priamo na Twitteri. (zdroj: Twitter.com)
  •  – Na YouTube denne ľudia “skonzumujú ” viac než 500 miliónov hodín videa. (zdroj: bussinessinsider.com)
  •  – YouTube má viac než 1 miliardu užívateľov, čo predstavuje takmer tretinu z celkového počtu užívateľov internetu (zdroj: YouTube.com)

Video marketing skrátka umožňuje odovzdať informácie efektívnejšie a za kratší čas. Podľa Dr. Jamesa McQuiveyho z Forrester´s Research je jedna minúta videa hodna 1,8 milióna slov. Okrem toho video využíva šancu osloviť prostredníctvom zvukových a vizuálnych prvkov aj emocionálnu stránku užívateľa.

Takže prečo je tvorba videa tak dôležitá?

Je nesporné, že video pomáha zvýšiť návštevnosť i atraktivitu webu. V priemere strávia ľudia až 2,6–krát viac času na stránkach, na ktorých je vložené video, než na tých, na ktorých nie je. (zdroj: Insivia.com) Sám generálny riaditeľ spoločnosti Facebook, Mark Zuckerberg, plánuje v nasledujúcich 3 rokoch premeniť Facebook na platformu, v ktorej bude video na prvom mieste. Ide skrátka o taktiku, ktorú potrebujete začleniť do svojej content marketingovej stratégie, aby ste zo svojho marketingového úsilia vyťažili maximum. Pýtate sa, ako je možné, že video tak funguje?

Tajomstvo spočíva v tom, ako na video reaguje naše vlastné telo, predovšetkým zmysly a mozog. Až 4-krát viac užívateľov si radšej pozrie o produkte video, než by si o ňom mali prečítať nejaký text. 90 % všetkých informácií, ktoré sú prenášané do mozgu, je vizuálnych a mozog dokonca 60 000-krát rýchlejšie spracuje informácie zobrazené vizuálne, než textovo. Navyše, ľudia si zapamätajú len 20 % z toho, čo počujú, 30 % z toho, čo vidia, ale až úžasných 70 % z toho, čo vidia i počujú zároveň! (zdroj: lyfemarketing.com)

PREČÍTAJTE SI TIEŽ

Čo video prinesie vám a vašej firme

  • - Viac konverzií -priemerná miera konverzie u tých, ktorí používajú na svojom webe video, je 4,8 %. Tí, ktorí video nepoužívajú, dosiahli len 2,9 %. Nedávny prieskum ukázal, že 71% obchodníkov vďaka videu získalo viac konverzií. Pokiaľ je video urobené správne, môže ľahko pomôcť dosiahnuť lepšie výsledky, a to s minimálnym úsilím.
  • - Vyššiu návratnosť investícií – nemusíte mať stotisícový rozpočet a napriek tomu môžete natočiť kvalitné video s jasným a chytľavým obsahom, ktoré vám dokáže vstupné investície vrátiť.
  • - Lepšie pozície pri vyhľadávaní – dlhšia návšteva na stránke vysiela signál pre vyhľadávače, že web má hodnotný obsah, čo vám zaistí lepšie pozície pri vyhľadávaní. Pridanie videa do vášho príspevku môže zvýšiť vaše šance na dosiahnutie vrcholnej pozície vo vyhľadávaní až o 53 %.
  • - Zdieľanie na sociálnych sieťach – ak vytvoríte video, ktoré zaujme vďaka svojmu originálnemu vtipnému alebo vizuálne príťažlivému obsahu, dosiahnete, že ľudia ho budú zdieľať na sociálnych sieťach. Majte však na pamäti, že ľudí oslovujú emócie, ktoré sú s videom späté, nie fakty.

Video ako súčasť obsahového marketingu - prečo tvoriť aj video?

Ako na efektívne video

  • – Zaujmite pozornosť – snažte sa zaujať divákov bez toho, aby ste mrhali ich časom. Máte len niekoľko sekúnd na vytvorenie dojmu – menej ako 10, ak to chcete vedieť presne. Vytvorte pútavý, vecný začiatok. Jednoducho, nedajte divákom šancu, aby video preskočili skôr, ako im poviete to, čo im chcete povedať.
  • – Video so zmyslom aj bez zvuku – Facebook, Twitter a Instagram majú tendenciu automaticky prehrávať videá bez zvuku. Používateľ môže, ale nemusí zvoliť sledovanie videa so zvukom. Štatistiky však ukazujú, že 85 % videí zobrazených na Facebooku je sledovaných so znížením hlasitosti na nulu. Je to z dôvodu, že ľudia čoraz viac pozerajú videá na svojich mobilných zariadeniach. Ako teda zapôsobiť na používateľov, ktorí video síce sledujú, ale nepočúvajú? Vytvorte atraktívne, relevantné vizuálne prvky, ktoré upútajú pozornosť. Ak je vo vašom videu dialóg, pridajte titulky. Stručne povedané, video by malo mať zvuk. Ale zároveň by malo byť “optimalizované pre ticho”.
  • – Pridajte CTA prvky – jednoduchá výzva pre divákov, aby navštívili webové stránky alebo sa prihlásili na odber na konci videa zvyčajne stačí. Ak však chcete posunúť latku o niečo vyššie, umiestnite CTA prvok priamo do spotu, keď je divák hlboko zaujatý dejom. Avšak nepreháňajte to. Posledná vec, ktorú divák chce, je pocit, že ho do niečoho tlačíte. Obťažovaní diváci video nedopozerajú a vyhnú sa aj jeho zdieľaniu s ostatnými.

Na čo si dať pri videotvorbe pozor?

  • – Nepodceňujte kvalitu videa – povedzte rázne „nie“ videu s nízkym rozlíšením a vytvorte HD video obsah, ktorý si budú ľudia radi prezerať a zdieľať s ostatnými. Pamätajte, že kvalita, nie množstvo, je pravidlom číslo jedna pri vytváraní úžasného video marketingu.
  • – Neviažte sa len na YouTube – existuje veľa ďalších hodnotných platforiem. Cieľom je čo najlepšie osloviť publikum, čo sa nedá dosiahnuť, ak sa zameriate iba na YouTube. Napríklad na Facebooku nezasiahnete tú istú skupinu ľudí, ako na YouTube. Rôzne platformy združujú ľudí z rôznych vekových skupín. To je dôvod, prečo je rozumné využiť viacero kanálov. Venujte však väčšinu svojho času platforme, kde sa vaše cieľové publikum vyskytuje najčastejšie.

Video ako súčasť obsahového marketingu - prečo tvoriť aj video?

Video obsah má v marketingu neodmysliteľné zastúpenie

Keďže video obsah je silným a efektívnym spôsobom, ako šíriť marketingové posolstvo, dokáže úsilie na úrovni obsahu pozdvihnúť na vyšší level. Znova to však závisí od toho, ako dobre svoj obsahový marketing s videom vykonávate.

Množstvo videí ako súčasť obsahového marketingu naďalej narastá, rovnako ako rastie ich obľúbenosť. Dôkazom toho je 53 % ľudí, ktorí chcú od obchodníkov vidieť viac video obsahu. Ešte stále váhate? Na záver vám ponúkam niekoľko ďalších faktov, ktoré vám povedia viac, než akékoľvek zbytočné reči:

  •  92 % mobilných užívateľov zdieľa zaujímavé videá s ostatnými. (zdroj: rendrfx.om)
  •  90 % užívateľov internetu vyhlásilo, že produktové videá im pomáhajú v procese rozhodovania. (zdroj: hubspot.com)
  •  Video na sociálnych sieťach je zdieľané o 1 200 % viac, než text a obrázky. (zdroj: SmallBizTrends.com)
  •  Pridanie videa na landing page dokáže zvýšiť konverzie až o 80 %(zdroj: unbounce.com)
  •  Video v newsletteri vedie k 200 – 300 % nárastu miery preklikov. (zdroj: hubspot.com)